We beginnen het overzicht met een bijbels opening; het Hof van Eden. Op de Bonham’s veiling van oude meesters in oktober 2015 werd de volgende compositie omschreven als volger van Jacob de Backer. Het bonte en beweeglijke paneel overtrof zijn schatting terecht met bijna het dubbele (hamerbedrag ruim €8.000).

Volger van Jacob de Backer (1555-1585), Hof van Eden
‘Volger van Jacob de Backer’ (1555-1585), Hof van Eden

Jacob de Backer, Hof van Eden
Jacob de Backer, hof van Eden

Sadeler, gravure naar Maerten de Vos
Sadeler, gravure naar Maerten de Vos

Hoewel het schilderij inderdaad overeenkomsten vertoont met het Hof van Eden zoals de Backer deze in 1580 te Antwerpen schilderde (zie afbeelding), kan het wel degelijk specifieker worden toegeschreven. De prent van Johannes Sadeler, een drukkersfamilie uit Brussel, laat namelijk een identieke voorstelling zien. Vervaardigt naar een schilderij van Maarten de Vos, eveneens een vlaamse, historieschilder.

Thierry Bellange (1594-1638), Ark van Noach
Thierry Bellange (1594-1638), Ark van Noach

Om in bijbelse sferen te blijven; een zwart/rode krijt tekening van een 17e eeuwse Fransman die de schatting van 10 tot 15.000 dollar helaas niet haalde. Een mooie compositie, weliswaar niet altijd in verhouding, maar met verschillende exotische dieren waarvan enkelen zeer fraai uitgewerkt.

Hans Baldung (1484-1545), groep van zeven wilde paarden
Hans Baldung (1484-1545), groep van zeven wilde paarden

Een houtgravure die zijn schatting van tweeduizend pond wel ruimschoots haalde is deze gedetailleerde groep paarden met indrukwekkende gezichtsexpressies. Hoewel het engelse veilinghuis de gravure dateert als een latere 16e eeuwse variant (i.p.v. 1543) is het duidelijk dat een kenner zich hier niet in kon vinden.

Drie schilderijen die gemaakt zouden zijn door de nederlandse schilder Isaac Israels (1856-1934) konden echter niet op een dergelijk onthaal rekenen. Deze drie uit een private collectie afkomstige schilderijen werden aangeboden op een veiling in Philadelphia. Vooral de café scene is erg sterk, met een lossere toets vergeleken met het schilderij van de Rabijn. Maar een nieuwe eigenaar werd niet gevonden: de café scene is dan ook gebaseerd op een bestaand, wel aan Israels toegeschreven schilderij. In juni 2017 verkocht bij Christie’s.

Café scene
Café scene

Zittende vrouw met sigaret
Zittende vrouw met sigaret

Portret van rabijn
Portret van rabijn

Cartografische kaarten

 oudeadel-nl-gerard-cornelis-de-jode-afrika16e en 17e eeuwse kaarten geven op veilingen niet snel grote verrassingen. Ze zijn vaak goed gedocumenteerd en uitschieters zijn vooral afhankelijk van de staat, inkleuring en afgebeelde geografische plaats. Van dat laatste zien we een mooi voorbeeld in de kaart van Afrika door Gerard de Jode, hier uit de atlas van zijn zoon Cornelis, de Speculum Orbis Terrae. Hoewel op vele vlakken superieur aan zijn tijdgenoten werden maar weinig exemplaren verkocht.
Door schaarste behalen diens kaarten vaak hoge prijzen, als ze überhaupt worden aangeboden. Dit exemplaar echter betreft Afrika. Waar kaarten van de wereld, europa en amerika zeer gewild zijn kan een liefhebber zich beter focussen op de overige continenten. De laagste schatting van tweeduizend pond werd maar net behaald.

oudeadel-nl-john-speed-wereld

Een fraai (vooral het lichte blauw) ingekleurde wereldkaart van John Speed haalde zijn beleggingswaarde van achtduizend dollar wel. Het meest vergelijkbaar met de wereldkaart van Petrus Plancius, maar in tegenstelling tot zijn voorbeeld minder schaars.

Want waar schaarste toe kan leiden laat deze kopergravure van Fabio Licinio met de stad Antwerpen onder Spaans gezag goed zien. Een enig ander bekend exemplaar van deze staat bevindt zich in de Koninklijke Bibliotheek te Brussel.
oudeadel-nl-licinion-fabio-antwerpen
Fabio Licinion, Antwerpen.

Meubelen

Twee prachtige en weinig aangeboden kabinetten werden in Juni 2016 geveild in Brugge, België. Zoals dit vlaamse kabinet, waarin zorgvuldig de meest vrolijke dier en natuur afbeeldingen in zijde zijn verwerkt. Helaas vielen de schatting en het hamerbedrag met een paar duizend euro toch tegen. Het in zwarte lak afgewerkte nederlandse kabinet daarentegen wist ondanks zijn slechte staat wel zijn schatting te overtreffen.

oudeadel-nl-vlaams-kabinet-ebbenhout oudeadel-nl-zwart-lak-kabinet

 

Vergelijkbare artikelen
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Willekeurige artikelen